Dato/tid
06.12.2014
19:00 – 22:00
Sted
KoncertKirken
Odissi & Dhrupad – Indisk tempeldans og -sang
Bithika Mistry, Odissi-dans
Ashish Sankrityayan, dhrupad-sang
Lørdag d. 6. december
Kl. 10.00-16.30: Workshops i Odissi-dans og dhrupad-sang.
Pris: 400,-. Betales på dagen.
Kl. 19.00: Forestilling med Bithika & Ashish.
Entré: 60,-/80,- for medlemmer/gæster. Ved døren.
Info-link: http://www.kortlink.dk/fbd3
Info-tlf.: 20970701
Odissi-dans stammer fra det østlige Indien og er en traditionel tempeldans med dybe rødder, som bl.a. kan spores til de kendte templer Konark og Jagannath.
I nyere tid har dansen gennemgået en udvikling med henblik på optræden. Den er præget af ynde, dynamik samt rig gestik og beherskelse, som bl.a. kommer til udtryk ved, at danseren bevæger hoved, hofte og bryst i uafhængig rytme. Påklædningen er en farverig sari med alskens pynt og smykker.
Bithika begyndte at danse i sin tidlige barndom, og har modtaget undervisning fra kunstens mest kendte skikkelser. Hun har en Master-grad i Odissi-dans fra Rabindrabharati University, har optrådt ved en lang række festivaler og begivenheder og været repræsentant i officielle indiske kulturfremstød i bl.a. Vietnam og Singapore.
http://www.odissi-bithika.com
Dhrupad er klodens ældste og mest raffinerede sakrale sangtradition, og dhrupad-sangeren Ashish Sankrityayan er en mester af de helt sjældne med en enestående dybde, præcision og klangmæssig beherskelse. Sangen er både kraftfuld og subtilt nuanceret og farvet af stemmens dybeste resonanser ved hjælp af nada yoga (lydyoga).
Dhrupad-sang har rødder tilbage til de vediske hymner og mantraer, og fungerede oprindeligt som tempelsang. I mogultiden blev dhrupad hofmusik og udviklede sig til en klassisk kunstform.
Ashish viderefører i lige linje den blandt kendere nærmest legendariske Dagar-tradition: Han har gennem mere end tyve år modtaget undervisning af de ældre Dagar-brødre, inden karrieren tog fart med flere hundrede koncerter i Europa. Herhjemme har han bl.a. optrådt på Kronborg, Frederiksborg Slot, Roskilde Domkirke og Rundetaarn.
Til daglig er Ashish leder af delstaten Madhya Pradesh’ institut for uddannelse af Dhrupad-sangere.
http://www.dhrupad.info
Både begyndere og øvede er velkomne. Annelene Kock Østergård vil til workshoppen give en introduktion til begreber og arbejdsmåde.
Arrangør er Lydforeningen GONG, som udover åbne sangaftener i Blågårds Kirke bl.a. arrangerer workshops og akustiske koncerter med lyttemusik/ vokalmusik/ verdensmusik.
http://www.gong.dk